RETAULES CERÀMICS

Image

Un recorregut per la població ens permet contemplar un dels tresors que guarden els murs i façanes de les seues cases. Es tracta de l’excel•lent col•lecció de retaules, taulells i peces de ceràmica, únics i irrepetibles, que ens parlen de la seua història, costums i devocions religioses.

Entre els retaules ceràmics de devoció religiosa, normalment d’autors desconeguts o anònims, i realitzats en taulells plans pintats a mà, podem destacar per la seua antiguitat el dedicat a sant Caetà, situat en el carrer del Mestre Ballester, 35, que data del segle XIX, i que conté la inscripció: “Sn Cayetano a devosion (sic) de Romualdo Morera”.

Amb gran tradició per tractar-se d’un dels patrons de la població, trobem sant Roc en el mateix carrer i en un vitrall en la façana de l’església parroquial, o també sant Miquel, en el carrer del mateix nom.

No podiem passar per alt en aquest apartat el retaule ceràmic dedicat a sant Vicent, situat just dalt de la font d’aigua de brollador de la població, situada en la seua part més elevada, ni les advocacions a la Verge Maria, dels Desemparats i sant Josep.

Altres taulells, si més no curiosos, i amb diferent antiguitat, els trobem repartits per la població.